2013. augusztus 29., csütörtök

I. Metamorfózis bábfesztivál

  Három évente volt egy esemény, amit biztosan nagyon vártam, a Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál, ennek örökébe lépet, folytatva a jó hagyományt a Metamorfózis fesztivál.
 Idén volt az első Metamorfózis, már kíváncsian vártam, milyen lesz és miben lesz más. Lesz- e annyi, lesz -e olyan...

Más.. nyilván mások a lehetőségek is, de tetszik, örülök, nem csalódtam! Szombaton kezdődött minden napra tartogatva meglepetéseket, napi többet is.

 Nekem a veszprémi Ha Dede sajnos kimarad, (pedig nagyon kíváncsi vagyok rá), én Honty Mária kiállításával kezdtem a fesztiválozást.


 A bábok már ismerősek voltak, egyrészt színei- s formavilága  megidézték a gyerekkoromat, hiszen ezeket a bábokat '82 -ben készítette az iparművész bábtervező, másrészt láttam már őket a Színháztörténeti Múzeumban.ezek az öntőformák különlegességek:


 A bábkiállítás, a "Tündérszárnyon" címet viselte, láthatók voltak ugyanis az Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona meséjének bábjai is. A kiállítás után pedig mai feldolgozásban következet ugyanez a mese, a Bóbita Bábszínház előadása, új bábokkal, friss asszociációkkal. 
Miareczky Edit bábjai csillogóak voltak, és éteriek. Bárcsak posztolhatnék most róluk is képeket!

*

  Másnap a győri Vaskakas Bábszínház Metamorfózis- Fehérvarázs c. előadása volt a reggeli bábos- ünnepem :)
 A fiaim előző napi lelkesedése kitartott, s velem jöttek erre az előadásra is. Meséltem nekik, hogy ez báb nélküli előadás lesz, tárgy animáció, nagyon kíváncsiak lettek. Nagy örömömre az előadás lenyűgözte Őket. A majd egy órás előadás után, lelkendezve mondták, hogy néznék még... hát én is! sőt még játszanám is szívesen, mert ez az a fajta nehéz munka volt a színészek részéről, ami könnyednek tűnt. Pedig nem az, de annyira nagy volt az összhang, annyira pergő volt és szórakoztató, hogy játékos kedve lett a nézőnek is, inspiráló volt és kedves.
 Az előadás megidézte az animáció, a bábjáték misztériumát, eredendő lényegét, a varázslatot, hogy bármiből lehet bármi és a tárgyakat fel lehet lelkesíteni, s általuk meg lehet idézni bármit.
(Az előadás egymáshoz fűződő kisebb etapokból állt, 5 színész és sok fehér lepedő varázslatos összhangja zenével. )
*

 Még aznap este következett a Szavak nélkül - a Hups!Társulat előadása. A társulat tagjai idén végeztek a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakán, műsoruk egy válogatás az elmúlt öt év bábos mesterség -vizsgáiból. Az előadás kis jelenetei különböző bábos technikákra épültek. Nagyon tetszett a minimalista stílusuk, a diákos hangulat, az írásvetítős árnyjátékokkal, fiatal lendülettel, poénokkal, és fantasztikus volt az élőzene, melyet a tehetséges fiatalok maguk szolgáltattak az előadáshoz. Nagyon jó családias hangulatú vidám est volt.
 Későn lett vége, hazafelé a kocsiban azon elmélkedtünk melyik is volt a legjobb, kinek melyik a kedvence és miért, közben pedig  irgalmatlanul rámtörtek a nosztalgikus érzések, hogy milyen jó is volt egyetemistának lenni. 
Otthon még gyorsan leírtam a kis etűdök sorát magamnak mert jól esett még lerögzíteni magamnak a gondolatébresztő kis ötleteket.

                                                                                                /a Bóbita este :) /

*


 Hétfőn jött a Semmi. Jane Teller írásából született bábelőadás a Budapest Bábszínház előadása.
Ez a Semmi, nem semmi, nagyon kemény, nehéz munka lehetett. Gimesi Dóra volt a dramaturg, nem lehetett könnyű dolga, de nagyot alkotott, s az összes alkotó, és zseniálisak voltak a színészek is. Ez egy nagyon kemény folytatása volt a fesztiválnak, de vannak dolgok, amikről nem lehet finomkodva beszélni. Ez a történet egy pszichothriller, és igen, rengeteg tanulsága van, de jó, hogy nincs kimondva, nincs szájba rágva, de meg van fejtve, és sokkolóan van kifejtve.
/ kép a Budapest Bábszínház szóróanyagáról/

Érdemes elolvasni a következőt: riport - Semmi
A zene Quimby, de a jól ismert szövegek így teljesen új értelmezésben. A bábok nagyszerűek és hatásosak voltak.
                                           

 Este Antigoné szelleme Lengyelországból, a Bialystoki Bábszínház előadásásban. Angol felirattal kevésbé volt élvezhető számomra a Semmi után, már nem tudott megérinteni, a Semmi már annyira lesokkolt, pedig hatalmas munka, nagy erők mozgása volt ebben az előadásban is. Örültem, hogy láttam, csak nem voltam ráhangolódva eléggé sajnos. Elraktároztam.

*

 Kedden a Variációk szerelemre- Besztercebányai Bábszínház előadásával folytatódott az előző nap megkezdett nehéz témák sora. Az előadás két színdarabból született, összefűzve és nem összeolvasztva, tehát 2 egymástól elkülönülő részből állt. Az elsőnél még nevettünk, mert ironikus volt de humoros is, s a végén (a bábbá vált nő kikacsintásával ) feloldozás is volt, a második rész, amely a színpad másik oldalán játszódott drámai volt, és nem volt fellélegzés, feloldás a végén. A női lelek, női sors, női szerep kutatása volt mindkettő.
Egy kép az első játékból:
                                                                                       /kép a bábfesztivál katalógusából/
                                                
*

S a végére megint vidámság: 
Szerdán a cseh marionett remeke, a Naív színház előadásásban a Budulinek zárta a fesztivált.

Ez egy vidám feldolgozása volt egy jól ismert cseh népmesének, s habár engem jobban vonzanak a felnőtt bábelőadások, itt a bábok igényessége, a jellegzetes cseh faragott- festett marionettek tették számomra érdekessé az előadást.


 Az előadás után közelről is szemügyre vehettük a bábokat:   (A fesztiválon szerepelt még Pályi János, a Márkus színház, Fabók Mancsi, Róluk most csak azért nem írok bővebben, mert olyasmit játszottak amit már régebben láttam, s most nem dupláztam a fesztivál miatt, de régebbi bejegyzésekben már írtam róluk. )

Összegezve tehát, a Metamorfózis fesztivál jól sikerült és jó lesz számon tartani, mikor lesz a következő!  :)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése