2014. október 14., kedd

Dia de Los Muertos


Mexikóban a halottak napja látványos és vidám ünnep.
Okóber 31-én indul és november 2-ig tart a fiesta.  Mindent színes virágok borítanak és határtalan jókedv, hogy a visszatérő lelkek szomorúság nélkül örülhessenek az élőkkel.
 A mi kultúránkban talán furcsa ez, ételt és italt visznek a sírokhoz, s gitározva táncolva mulatnak a temetőkben. Oltárt építenek otthonaikban és feldíszítik azt. Az ünnep jellegzetes kellékei a díszített papírmasé koponyák, színes virágok, koponya formájú édességek, papírmasé díszek, színes zászlók. Halottaik kedvenc ételeit is kiviszik a sírokhoz, s vannak speciális ételek amiket ez alakalommal készítenek. Tequilát és pulqué-t iszogatnak, felidézik közös emlékeiket, énekkel, tánccal, gyakran humoros formába öntve. A jelmez és az arcfestés is része az ünneplésnek.
Európai szemmel nézve, furcsa színes kavalkád, de régészeti leletek bizonyítják, hogy a holtak ünneplésének eme módja sok ezer éves hagyomány itt.
A halottak ünnepe így válik az élők ünnepévé Mexikóban.

 Készítettem egy bábot, s még ha gitárt is adtam a kezébe, a fiesta hangulathoz képest még mindig túl komoly volt:

Igyekeztem kicsit felvidámítani, így alakítottam színes-virágos Catrinavá :
A La Catrina bábú egy elegáns nő-csontváz. Eredetileg José Guadalupe Posada karikatúra- művész alkotása inditotta e női csontváz népszerűségét. A "catrín- na" mexikói spanyol jelentése: elegáns, innen a név eredete. A jól öltözött dáma : La Catrina lett később maga a halál szimbolikus alakja.

az eredeti rajz /forrása az internet/:


A mexikói halotti kultuszt idéző bábjaim között színes virágos vidám koponya bábok is vannak:


ez meg már az én személyes szimbolikám, "az élet és a halál gitárja":
ahol természetesen az élet felülkerekedik a halálon, amint a gitárok száraiból látszik :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése