2015. február 18., szerda

Busó


 A mohácsi busójárás 2009-ben az UNESCO szellemi örökség listájára került, 2012- óta pedig hungarikumnak számít.
Az alakoskodáson, télűzésen kívül legenda is szól a busójárás eredetéről.
https://www.youtube.com/watch?v=Rds-1xRsD8A


Az alakoskodás, jelmezes felvonulás lapvetően hozzátartozik a farsangi időszakhoz.
Az ember eredendően szeret játszani, szeret jelmezbe bújva átváltozni. Sok mohácsi hagyományörző is épp ezt a színészkedést kedveli ebben a közösségi mókában.
Ez az egész busóság valami nagyon férfias és "félelmet keltő", de a bennünk élő legenda miatt pedig valami heroikus töltete is van.
 A kisebbik fiam nagy busó-szakértő, és azt hiszem ez téma tényleg nagyon megragadta, mert rengeteget tud mesélni a busókról. Néhány érdekesség amit Ő is szívesen mesél, hogy a foghíj a maszkon azért van, hogy szalmaszállal ihassanak a busók a maszkon keresztül, s a maszk eredetileg állat-vérrel volt kikenve, továbbá, hogy a gatyát azért tömték ki szalmával, hogy még izmosabbnak, erősebbnek látszódjanak.
 Engem alapvetően ennek a megmozdulásnak a közösségi volta tetszik, hogy ez egy olyan fix program a busós közösségeknek, amire egész évben készülnek, egy olyan összetartó erő, aminek majdnem mindegy az ürügye, ha a szándéka jó.
 S mint a csepűrágók világa is, számomra ez romantikus és megihlet, szeretem mindazt ami az emberek tömegeit teszi jókedvűvé, ami kimozdít és összehoz. ( pedig nem kedvelem a nagy tömeget, de a nagy közösséget igen) 
 
 Itthon játékot készítettem a fiaminak, busó-ihletésű mini busó bábot. Szeretnek ilyen figurákkal játszani, s ilyen biztosan nincs a boltokban, de nem akartam csak egy babát, a báb mégiscsak több funkciós...
 
 
 
 
Fa lécből vágtam egy darabkát és azt faragtam ki kis maszknak, kifestettem és egy kis ágból faragtam hozzá szarvat. Csak 10 cm is elég egy szőr textúrájú anyagból, s ebből varrtam a testet. A derékra bőr szálat kötöttem, -a nagy busókon tök, kolomp, volt akin lábas, vagy kis ivó alkalmatosság lógott- én itt kolompot próbáltam imitálni egy ékszer szerelék átalakításával és felógattam a bőrre, egy saját készítésű mini agyag pohárkát is. A kezébe persze bot. Nagy sikere volt a fiúk körében, most valami előadás lesz vele a kis paravánnal meg egyéb kellékekkel még lehet, hogy valami mini tűz rakás is lesz...
( és megrendelést kaptam még mini busókra, ki hitte volna... :)
 
Elbúcsúztunk a téltől most jön a böjt, s a reményteli tavasz. Sok virág és újabb közös élmények.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése